Jambatan oh jambatan!


Oleh: takusahrisau

 

Jambatan gantung terdapat di mana-mana sahaja terutama di negara yang mempunyai corak geografi bergunung seperti di Filipina dan Tibet. Malah Malaysia sendiri mempunyai banyak jambatan gantung.

Akan tetapi, jambatan gantung ini akan membuatkan anda berasa kecut perut. Jambatan yang terletak di Hussaini-Borit Lake Bridge, Utara Pakistan ini layak digelar jambatan gantung paling berbahaya di dunia. Masakan tidak, dengan papan-papan pemijak kaki yang uzur, tali jambatan yang tidak stabil dan dengan  faktor angin lintang apabila anda berada di tengah-tengah jambatan membikin perasaan gerun yang menebal di hati setiap orang.

Anda nilaikan sendiri tahap bahaya jambatan gantung ini.

Jambatan ini tidak dapat dipastikan siapakah sebenarnya membinanya. Tetapi yang pasti, kerajaan Pakistan perlu turun padang untuk melihat sendiri kesusahan rakyat kawasan pendalaman.

 

Masih menjadi laluan utama masyarakat

Menakut dan mengerunkan!

Daripada bawah jambatan

 

Di sini juga Bahaya!

Jambatan gantung Inca

Hanya menggunakan jalinan tali tanpa kayu dan paku, ia membikin rasa gerun dan kurang yakin terhadap kemampuan jambatan gantung ini. Walaubagaimanapun, jambatan unik ini belum lagi meragut mana-mana nyawa dan mampu menampung melebihi 10 orang untuk melintasinya pada satu-satu masa.!

 

Jambatan ini sentiasa diganti setiap tahun.

Masih sempat tersenyum

Jambatan Chiang Jiang,China

Menghubung dua daratan daripada arus deras sungai Yangtze. Sungai Yangtze adalah sungai terpanjang di China dan di Asia. Di dunia, ia berada di tempat ke-3. Sungai Yangtze sendiri membawa maksud sungai Panjang.!

Jambatan gantung di Sungai Yangtze

Glen Nevis Wire Rope Bridge

Glen Davis merupakan kawasan yang popular di Scotland. Kawasan ini menghasilkan tiga air terjun tertinggi di Scotland. Kawasan yang menjadi tarikan ribuan pelancong setiap tahun mempunyai banyak pergunungan yang tinggi di British Isles seperti Ben Nevis, Càrn Mor Dearg, Aonach Mòr, and Aonach Beag. Glen Davis telah menjadi lokasi utama filem blockbuster Hollywood seperti Harry Potter(lakonan Daniel Radclife) dan Braveheart(lakonan Mel Gibson).

Hanya tiga tali sahaja menghubungkan dua gunung.!

Advertisements

Tags: , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: