Penemuaan ‘Stonehedge’ versi kayu!


Oleh: takusahrisau

Tarikh: 23/7/2010 

 

Sekumpulan penyelidik yang terdiri daripada Eamonn Baldwin dan Dr. Vince Gaffney masing-masing daripada University of Birmigham,Dr. Chris Gaffney daripada University of Bradford, Prof. Wolfgang Neubauer daripada Ludwig Boltzmann Institute telah menjumpai Stonehedge versi buatan kayu yang kedua setelah menjumpai buat kali pertama pada tahun 1925. ‘Woodenhedge’ terbaru ini masih belum diberi nama,tetapi setakat ini mereka memanggilnya sebagai ‘Newhedge’.

Dari kiri: Eamonn Baldwin,Dr. Chris Gaffney dan Prof. Wolfgang Neubauer

 

Penemuan ini yang amat mengejut sekurang-kurangnya untuk tahun ini telah menggunakan alat radar yang canggih. Monumen ini mempunyai himpunan 24 batang kayu yang agak luas dengan ketinggian purata setiap kayu adalah 19 kaki.

Ilustrasi 24 batang kayu tercacak di tapak Newhedge.

Newhedge terletak hanya beberapa ratus batu daripada Stonehedge dan memiliki ciri-ciri Stonehedge iaitu pintu masuk ke dalam tapak Newhedge sejajar dengan summer solstice  yang mana membenarkan cahaya matahari ke tengah-tengah Newhedge apabila pertengahan hari pada musim panas(Midsummer’s Day).

Ilustrasi oleh Phil Argent.

Penyelidik telah memetakan tarikh pembinaannya dan ia menunjukkan pembinaannya adalah pada 5000 tahun yang lampau iaitu lebih kurang sama waktunya dengan Stonehedge.

Pemetaan Newhedge dengan menggunakan radar yang canggih.

Pakar menyatakan tujuan pembinaannya Newhedge adalah untuk tapak pengebumiaan dan juga majlis keagamaan bagi manusia Zaman Gangsa ketika itu.

 

~Artikel ini dirujuk sepenuhnya dalam website www.dailymail.co.uk

Advertisements

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: