Mesej suara daripada Makhluk Asing!


Oleh: takusahrisau

Seiring dengan kecanggihan teknologi sekarang, manusia setiasa berlumba untuk mengkaji sejauh mana terdapatnya hidupan lain selain daripada spesies manusia. Sungguhpun bergitu, Amerika Syarikat sudah mendahului banyak negara lain dalam hal ini. Pelbagai cara telah dibuat seperti penerokaan ke angkasa samaada manusia mahupun robot. Dalam pada itu, terdapat berita yang mengejutkan apabila makhluk asing telah menghubungi tamadun manusia melalui sistem radio.

Papan tanda ke SETI Institute

Projek pelik mereka iaitu SETI telah menangkap satu rakaman pesanan makhluk asing yang digelar ‘WOW massage’ pada 15 Ogos 1977 menggunakan teleskop radio berfrekuensi tinggi yang digelar The Big Ear. Saintis yang bertugas ketika itu adalah Dr. Jerry R. Ehman. Mesej ini dipercayai berpunca daripada buruj Sagitarius yang terletak berjuta-juta kilometer cahaya daripada bumi. Ramai mempercayai bahawa mesej ini telah dihantar beribu-ribu tahun yang lepas. Dek kerana jaraknya yang terlampau jauh, mesej ini baru sahaja sampai kini.

The Big Ear-gambar sumber dari AFP

WOW message’ mendapat nama melalui lakaran kasar ‘wow’ Dr. Jerry R. Ehman yang teruja dengan fenomena luar biasa itu. Ironinya, beliau sendiri kemudian menyatakan masih ragu-ragu bahawa mesej tersebut adalah daripada makhluk asing malah beliau menambah bahawa mesej tersebut kemungkinan besar berpunca daripada bumi kita sendiri. (berpunca daripada faktor alam semulajadi dan ungas-ungas)

Lakaran kasar 'wow' oleh Dr. Jerry ini memberi nama 'wow message' ini.

Ramai saintis lain tidak bersependapat dengan Dr. Jerry kerana The Big Ear sudah tidak lagi menangkap mana-mana mesej selepas daripada peristiwa itu. Ini kerana, jika mesej ini daripada bumi kita sendiri semestinya terdapat peristiwa penangkapan mesej terbaru setiap bulan atau paling kurang setiap tahun.!

 

Fenomena mesej makhluk asing tidak berhenti di situ!

Fenomena janggal ini tidak berhenti di situ miskipun The Big Ear sudah tidak menangkap mesej lagi.

Baru-baru ini, ramai saintis di dunia dikejutkan dengan pendedahan NASA dalam laman webnya bahawa kapal angkasa Cassini telah mengesan fenomena suara ganjil sebaik sahaja kapal angkasa ini melepasi gelang planet Saturn pada Julai 2004.

Tona suara yang dapat ditangkap hanyalah sekejap sahaja tapi cukup jelas. Nasa dalam laman sesewang rasminya memberitahu:

“A most intriguing file,we do know what to make for it..”

Kapal Angkasa tanpa pemandu Cassini

 

#Anda boleh memuatturun mesej suara yang dipercayai daripada makhluk asing yang ditangkap oleh pengesan radio milik kapal angkasa tanpa pemandu Cassini di bawah: 

 http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/saturn/audio/pia07967-072504.wav

 

~Artikel ini dirujuk sepenuhnya di laman sesawang rasmi www.nasa.gov dan www.seti.org

Advertisements

Tags: , , , , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: