Simbol Swastika dijumpai di runtuhan purba Nabatean!


oleh: takusahrisau

 

Saintis daripada Israel terkejut apabila ukiran mozek daripada tapak arkeologi di sebuah penempatan purba di selatan Israel memaparkan simbol Nazi ataupun lebih dikenali sebagai Swastika.

Tapak arkeologi ini sebenarnya adalah runtuhan daripada tamadun Nabatean yang pernah menguasai wilayah ini sekitar kurun ke-4 Masihi.

Walaubagaimanapun,menurut para pengkaji, simbol ini sebenarnya sememangnya popular digunakan sebagai hiasan marmar lantai di bangunan-bangunan rasmi tamadun Nabatean.Simbol ini pada waktu itu dikenali sebagai Nile.

Corak lantai ini mirip simbol Swastika.

Corak ini dikenali sebagai Nile di tamadun Nabatean

Corak seperti ini menurut para pengkaji pernah digunakan sejak daripada zaman Neolitik lagi.

 

Sedikit Info Mengenai Swastika

Nama Swastika berasal daripada perkataan Sanskrit iaitu Svastika yang membawa maksud kejayaan. Simbol ini pada mulanya digunakan sebagai simbol keagamaan bagi agama di India seperti Hindu,Buddha dan Jainism.

Kemudian, simbol ini digunakan sepenuhnya oleh Parti Nazi yang pernah menguasai Jerman pada Perang Dunia ke-2. Disebabkan media arus perdana sentiasa mengaitkan simbol ini dengan Nazi Jerman, simbol yang dipercayai membawa tuah ini akhirnya menjadi taboo kepada semua masyarakat dunia termasuk agama yang pernah menggunakan simbol ini dahulu iaitu Hindu,Buddha dan Jainism.

 

~Gambar-gambar ini dirujuk sepenuhnya di http://www.clearwisdom.net

Tags: , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: