Senarai Haiwan Pupus yang Popular!


Oleh: takusahrisau

1. Tyrannosaurus Rex: – Pupus sejak 65 juta tahun yang lalu

T. Rex

Tyrannosaurus Rex ataupun nama ‘manja’nya T.Rex masih kekal sebagai haiwan pemangsa paling ditakuti yang pernah hidup di muka bumi. Panjangnya adalah 43.3 kaki, dan 16.6 kaki tinggi dengan berat sehingga 7 tan.! T.Rex dipercayai mempunyai otot kaki dan rahang yang kuat. Ini menjadikan T.Rex mempunyai pakej lengkap sebagai haiwan pemangsa yang paling ditakuti oleh mana-mana haiwan lain pada waktu itu. Fosil T.Rex kebanyakkannya ditemui di negara-negara Benua Amerika Utara. Setakat ini, saintis telah mengumpul kira-kira 30 fosil T.Rex daripada kawasan ini.

 2.Aurochs: -pupus sejak 1627

Aurochs

Aurochs adalah spesies daripada lembu. Aurochs salah satu haiwan yang pupus paling popular di Eropah. Aurochs dipercayai berevolusi daripada lembu daripada India kira-kira 2 million tahun yang lalu. Kemudian Aurochs telah berhijrah ke Timur Tengah dan kemudian ke Asia seterusnya berhabitat secara meluas di negara-negara Eropah 250,000 tahun yang lalu. Pada abad ke 13, kebanyakkan Aurochs berhabitat di Poland, Lithuania, Moldavia, Transylvania dan timur Prussia.Rekod terakhir Aurochs yang hidup adalah pada 1627 di Hutan Jaktorow,Poland.Tongkarak Aurochs kemudian di bawa oleh Swedish Army ke The Property of Livrustkammaren di Stockholm.

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

 3.Dodo: –  Pupus sejak lewat abad ke-17

Dodo

Tidak salah untuk mengatakan Dodo ialah haiwan yang telah pupus paling popular di dunia. Banyak peribahasa sering dikaitkan dengan dodo seperti ‘as dead as a dodo’ yang membawa maksud kematian yang ragu-ragu dan pelik. Seperti peribahasa ini, kematian dodo adalah pelik kerana Dodo dikatakan pupus secara tiba-tiba. Suatu ketika, Dodo boleh kelihatan berkeliaran sepertimana ayam-ayam dan itik-itik di kampung. Dodo adalah burung yang tidak boleh terbang. Ia sering bersarang di atas tanah sepertimana ayam dan itik. Habitat asal Dodo adalah di Kepulauan Mauritus. 

 4.Thylacine a.k.a Tasmanian Tiger :- pupus sejak 1936 

Thylacine

Thylacine dipercayai pupus sejak 1936. Haiwan karnivor ini juga digelar Tasmanian Tiger kerana jalur ala-ala harimau yang terdapat di balakang badannya. Keunikkan haiwan ini menarik minat ramai saintis. Haiwan ini berhabitat di benua Australia, Tasmania dan New Guinea. Miskipun diumumkan haiwan yang telah pupus secara rasmi, terdapat beberapa pertembungan antara manusia dengan haiwan ini dilaporkan. Akan tetapi, tiada bukti kukuh untuk menyokongnya. Thylacine dipercayai pupus kerana pemburuan manusia secara berterusan dan habitatnya yang terancam.

 5.Javan Tiger:- Pupus sejak 1980-an

Javan tiger

Pembaca mungkin meminati  Lagenda dan Mitos Kisah ‘Pembuangan/Pembunuhan Bayi

 

 

 Saiz Javan Tiger kecil berbanding saiz harimau lain yang terdapat di negara-negara Asia. Walaubagaimanapun, ia lebih besar berbanding Bali Tiger. Dipercayai, haiwan karnivor ini pupus sejak 1980-an kerana pencerobohan habitatnya di hutan kepulauan Jawa. Javan Tiger telah dilihat kali terakhir pada 1976 dan selepas itu tiada lagi laporan pertembungan dengan haiwan ini.

Pembaca mungkin meminati Senarai Wabak Penyakit yang Membunuh!

6. Tarpan – Pupus sejak 1919

Tarpan juga dikenali Eurasian Wild House. Ia adalah subspesies kepada kuda liar yang pernah berhabitat di sekitar selatan Perancis, timur Sepanyol sehingga merentasi tengah Russia. Populasi Tarpan mula merudum sekitar 1870an akibat pemburuan dan pemusnahan habitatnya. Penampakan terakhir Tarpan adalah pada 1909 hasil usaha kerajaan Poland untuk menyelamatkan spesies kuda liar ini. Tarpan yang berjaya ditangkap tersebut kemudian dipelihara di dalam zoo di Russia. Walaubagaimanapun, haiwan tersebut meninggal dunia tidak lama kemudian. Sejak daripada itu, Tarpan tidak lagi kelihatan dan diistiyharkan pupus secara rasmi.

 

7. Caucasian Bison – Pupus sejak 1927

Caucasian Bison adalah subspecies kepada bison. Haiwan ini berhabitat di pergunungan Kaukasus di timur Eropah. Haiwan ini dipercayai pupus sejak tahun 1927 apabila tiga ekor bison yang terakhir telah dibunuh oleh pemburu haram. Haiwan ini pada mulanya mempunyai populasi yang cukup besar apabila ada rekod mencatatkan haiwan ini mendiami sebahagian besar pergunungan Kaukasus barat pada abad ke-17. Walaubagaimanapun, populasinya mula merudum menjelang pada abad ke-19 apabila berlakunya penempatan secara besar-besaran di keseluruhan habitatnya. Masyarakat pada masa itu masih belum mempunyai nilai sentimental apabila menjadikan kulit dan daging haiwan ini sebagai keperluan harian mereka. Faktor-faktor ini menyumbang kepada kepupusan Caucasian Bison.

8. Syrian Wild Ass – Pupus sejak 1927

Syrian Wild Ass adalah subspesies kepada keluarga Equidae atau keluarga kuda. Syrian Wild Ass adalah spesies kuda yang paling kecil. Ia pernah berhabitat di sekitar Syria, Jordan dan Iraq. Keunikan Syrian Wild Ass adalah kemampuan kulitnya berubah warna mengikut musim. Sebagai contoh, kulit Syrian Wild Ass akan berubah warna kepada kuning keperangan pada musim panas dan berubah pula kepada warna kuning pucat pada musim panas. Spesies ini pernah mempunyai populasi yang besar sekitar abad ke-16 dan abad ke-17 namun akhir merudum menjelang abad ke-19. Haiwan ini diistiyharkan pupus pada 1927 apabila spesies terakhir ini mati di Zoo Vienna.

9. Giant Aye-aye – Pupus sejak 1930

Giant Aye-aye adalah subspesies kepada monyet dan mempunyai hubungan dengan lemur, monyet dan kera. Spesies ini pernah berhabitat di kepulauan Madagascar sejak 1000 tahun yang lampau. Spesies ini kali terakhir dilihat pada tahun 1930an dan diistiyharkan pupus sejak daripada itu.

10. Caspian Tiger – Pupus sejak 1990an

Caspian Tiger adalah subspesies bagi keluarga kucing sepertimana spesies-spesies harimau yang lain. Saiznya boleh mencapai panjang daripada 200cm sehingga 270cm. Walaubagaimanapun, Caspian Tiger betina mempunyai saiz yang lebih kecil. Habitat Caspian cukup besar. Menurut rekod, haiwan ini yang pernah mencapai populasi maksimum pada abad ke-16 berhabitat di China, Russia, Turki, Iran, Turkestan dan Afghanistan. Populasinya mula merudum pada abad ke-20 akibat pemburuan haram yang cukup berleluasa. Tambahan pula, sumber utama makanannya iaitu babi hutan turut sama merudum populasinya menyebabkan berlakunya gangguan besar kepada sistem rantai makanannya. Penampakan terakhir spesies ini adalah pada awal 1990an dan sejak daripada itu, tiada lagi rekod penampakan dicatatkan.

About these ads

Tags: , , ,

About takusahrisau

Hakikatnya,manusia adalah sama namun yang membezakan adalah niat.. Apabila niat berbeza..maka berbezalah sifat manusia itu.. Rasulullah saw pernah bersabda yang membawa maksud; "Segala sesuatu amalan bermula dengan niat" Maka niat penulis di sini tidak lebih hanya untuk berkongsi ilmu.. Harapan penulis agar curahan ilmu penulis di sini akan mendapat manfaat untuk anda semua miskipun ia sekelumit sahaja.

96 responses to “Senarai Haiwan Pupus yang Popular!”

  1. Syazwansaidi says :

    ASSALAMUALAIKUM BRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! masuklaa…… lagi gmbar haiwan pupus tu yee.

    Ops!!! dan satu lagi SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI AIdilADHA!!! :)

  2. Saya Anak Malaysia..! says :

    ALA!!!!!!!!~ CIKIT NYE!!! :-(

  3. khairudin says :

    hai korang, terlampau sikit peryataan di atas kan

  4. farishakamaliah says :

    saya tengah cri haiwan yang pupus tlong saya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. daisuke says :

    mcm mane nak masuk gambar dalam dia

  6. hanaika says :

    slm takziah ye wat pnulis…
    smoge neneknye diterime Allah SWT dn smoge dye tnang d sne..
    Al-Fatihah… :(

  7. rosniza rosli says :

    hye ade baek nye jugk klu semua org dpt mengtetahui nye

  8. Emy says :

    salam.. emyy mahu tnye!! haiwan ape yang awal pupus ek!,,
    dodo ke!!!! ??? umm… (><") keliruu!!

  9. najwa dayah says :

    x de gmbr dinasor yg lain?

  10. erin/ana says :

    TU PUN DAH BANYAK X PYH LE NK TMBH LG….PSTU ADE KE KENA MNGENA DGN SY ANK MALAYSIAN!DGN HAIWAN PUPUS.GILE BABI BETOL!!!!!:P

  11. AMIRUL HAKIM BIN MOHD ZAWAWI says :

    bo

  12. nabella says :

    haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii………………

  13. abu says :

    kenapa sikit sangat gambar haiwan yang pupus?

  14. irfan says :

    2 apasal ye sikit sangat letak laaaa byk lgi :(

  15. iman says :

    tah letak laaa byk lgi bsn laaa sikit je :)

  16. Cda says :

    Ada sejenis haiwan yang saya penah tgk beberapa kali semasa kecil dl, kira2 30 tahun lepas la. Ia berbulu spt kucing dan comel ttp bole terbang dari satu pokok ke satu pokok. Mengikut org tua2 dl haiwan tersebut bernama Lang Kucing ttp saya x tau nama saintifiknya dan sampai skrang saya sudah x jmpa lg haiwan tersebut.

  17. emosharoll says :

    sayer rase ckit bebenau la …tmbah la ckit

  18. syafiqah suraiya says :

    ada sejenis haiwan haiwan yg belum pupus seperti badak sumbu ,orang utan,panda,tapir,penyebelimbing

  19. nur kaiyisah aiin says :

    hebat

  20. eda marsha....... says :

    hoiyyyyyy………………… ltk la gmbr haiwan byk ckit kdkut btl la………………………………… grm tau x…

  21. eda marsha....... says :

    plizzzzzzzzzzzz…………….. sya nk cri mklumat nnti ya kna mrh ngan ckgu sya……….. plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz……………..

  22. Ellyanda mawarsyanda says :

    Saye nak tanye sikit….Macamne diorang boleh tahu yang denasour tue wujud?
    sedangkan denasour tu dah mati….

  23. Ellya Natasya says :

    Apasal ckit bro???Tambahlah banyak lgi…:( :) ^_^ <3

  24. lovino hagime says :

    sy prnh jmp seekor haiwan tpi tk th asl usl.ia mta mrah tring pnjang ekr dibelangkangnya,bdn nya kcl tk kcl bsr tk bsr,serdahana,tpi sye tk jmp dh agk 3 4 thun lalu.

  25. G.NA CHOI says :

    Owh…Takutnye…..:)

  26. saye sayang jang geun suk says :

    haha..aq lagi bg0z…waktu kat kamp0ng..waktu uhh nk gi kb0n..aq n family nmpk ade hewan tu kan… mate merah,badan besar,kulit bersisik,badan colour merah…cm naga…pastu nmpk lak kat atas gunong….korang rase cm nage ker?? aq rase bt0l lah.. ni aq rase korang sume mesti x caye…aq nmpk org tue atas badan hewan yang kononnye nage uhh…dye bawak tongkat..cm sami cine uhh…dye gi mne ntah aq p0wn x auu..hehehe..huhu..serem….

  27. cutegirlz says :

    hi takusahrisau atau apa-apalah tapi jangan marah kalau saya salah eja….hehhehhehhehheeeee…….. napa sikit……..tolonglah cari maklumat dengan banyak lagi……macam haiwan pupus dulu-dulu iaitu aquaga, monyet kalimantan dan banyak lagi orang dapat cari pun 2……..herm anda ambil daripada sebahagiannya,k……………………………………………… byeeeeeeee……..semoga mencari maklumat dengan lebih banyak lagi daripada BIASAAAAAAAAAA…..huhhuhhuhhuhhuuuu……….:P

  28. peminat info says :

    lebihknlh gambar dan info haiwan pupus yg lain….

  29. yumi yunzuri arita says :

    emmmmm……blh tak tambah cikit lgi maklimat bab sya teruja sangat nak tau tentang haiwan pupus ni harap takusahrisau blh bantu sya ye………

  30. asraf says :

    kehendak ALLAH yg menciptakan dan mematikan..ALLAH MAHA BESAR>

  31. namira natirah says :

    harimau yang berbelang di belakang nyn haiwan ini sudah lama pupus dengan ini saya faham ertinya
    ….

  32. mia sarah aqilah says :

    ??????????

  33. ann dee says :

    tolong sya cari haiwan yang belum pupus ya

  34. syusyi says :

    best gak baca ni.klau ada perkembangan,tlg taruk dlm ni lg.okey? gud luck in your searcher!

  35. Rdimple says :

    takusahrisau,

    saya copy and paste artikel tentang haiwan yang pupus. ini untuk kerja kursus anak saya di sekolah.

    terima kasih banyak banyak..

  36. Zakirah Qiera says :

    hey guys,…I’m Qiera… pada ari Rabu yg lepas,.. saya ade blajar tentang sains tajuk nya ialah Haiwan yg Sudah Pupus…but I betol2 x caya sebab adee 1 jenis haiwan di Malaysia nie akan pupus iaitu Harimau Malaya……

    Betol ke ia akan pupus x lama lagi???
    tolong jelas kepada saya….
    jika anda semua mahu jelaskan lah….

    “Sekian Terima Kasih”

    Daripada Saya,

    (Zakirah Qiera) :P

  37. Mohammad Fazlan Bin Che Soh says :

    knpe ad 5 je gmbr haiwn g tlh ppus………………………………………………………..
    x bleh ltk bnyk lg ke ?????????????????????????????????????????????

  38. amirah suhaila says :

    kesian betul haiwan ini

  39. am says :

    semua haiwa ini patutnya tidak pupus disebabkan pemburuan haram itu yang menyebabkan haiwan ini pupus.Kesian semua haiwan ini .saya harap kejadian ini tidak berlaku lagi.saya harap jangan buat pemburuan secara haram ini faham .haiwan tumbuhan dan manusia adalah makhluk ALLAH YANG MAHA PERKASADAN LAGI MAHA PENYAYANG,.

  40. amirah suhaila says :

    INSAFLAH KITA KEPADA ALLAH.

  41. iman says :

    haiwan ini sunguh menajubkan >:)

  42. Azri Abu Bakar says :

    habitat dan fakta dia cm na nk cri???

  43. 636300 says :

    hahahhahha…

  44. nurul athirah binti roslan says :

    ayat-ayat tu maklumat ke ??? tolong balas dengan cepat plsssss

  45. nik ellisa says :

    tambah laa lagi sy nk cari malumat pon susah

  46. nurin says :

    untuk kerja ke

  47. iman says :

    ala ckit sngat ni

  48. siti zuraini says :

    huhuhu hahaahh aq kena cari haiwan yg tlh pupus

  49. ira says :

    bagus untuk pelajaran

  50. Nashwa Faqihah II says :

    alhamdulilah …. jmpa jgk kat sini ! senang nk wat fOliO

  51. nurin says :

    saya gunakan matlumat ini untuk tugasan sekolah tahun 6 saya terima kasih banyak banyak

  52. Nurul Afifah says :

    best jugak pasal sains, kalau cikgu aku tak suruh buat folio mesti aku tak tahu pasal benda ini

  53. zafri9557 says :

    benda ape ape ape je lah (^^^)

  54. コーチ アウトレット says :

    At this time I am going away to do my breakfast, after having
    my breakfast coming again to read further news.

  55. zulfadli says :

    gila sikitlah info kat atas

  56. hardiana husna says :

    blh tk tambah lagi gambar haiwan pupus ngan die nye yg ayat bwh tu…..PLEASE??? PLEASE??? ….SYE NK BYK LG SBB SYE KENE BUAT PORTFOLIO K.TEMPATAN TTG KEPUPUSAN FLORA &FAUNA…..^-^…

  57. hardiana husna says :

    TAKUSAHRISAU TLG TAMBAHKAN LAGI YE GMBR YG SYE MINTA……TQ VERY MUCH….

  58. nur atiqah binti mat ali says :

    takusahrisau tk bh tmbh lagi ke gmbar?

  59. lee goo says :

    rasa-rasanya agguaga dah pupus:):):):):):):):):):)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 860 other followers

%d bloggers like this: